Retrogradni Merkur

2017-12-03 - 22

Lilith astrology Lynna Wolfgard Dark Astropsychology

Poslednje retrogradno kretanje Merkura za 2017. Godinu počinje 03. 12. i završava se 22.12. 2017. godine. Svoj retrogradni hod Merkur započinje sa 29.

Stepena Strelca i kretaće se sve do 13. stepena. Period u kome je Merkur retrogradan uglavnom je na lošem glasu zbog loših komunikacija, propuštenih konekcija, neispravne tehnologije, kašnjenja u gotovo svim segmentima i tako dalje.

Medjutim postoje i dobre strane ovog aspekta a to je pre svega mogućnost usporenja, sagledavanja stvari iz ugla samoanaliziranja šta je do sada učinjeno. Vreme koje je idealno za reorganizaciju, ponovnu komunikaciju, rekonstrukciju liste prioriteta.

Nije dobar period za započinjanje novih stvari kao što su nove veze, novi poslovni projekti, potpisivanje ugovora, sklapanje brakova, neplanirane kupovine, pozajmice. Uglavnom će se svaka odluka doneta u ovom periodu drastično promeniti kada Merkur završi svoj retrogradni hod i izadje iz svoje senke. Zbog toga se savetuje da se ovaj period iskoristi za reflektovanje, razmišljanje i analizu i da se definitivno izbegava donošenje krajnih odluka.

Kao što je već pomenuto, Merkur počinje svoje fiktivno kretanje unazad sa 29. stepena Strelca u konjukciji sa Saturnom koji je na poslednjim izdisajima svog boravka u ovom znaku koji traje već 2,5 godine. Kao što je poznato 29. stepen je prilično malefičan, uvek govori o kraju, prekidu,zastoju. Početak Merkurovog kretanja unazad baš sa ovog stepena govori o tome da imamo šansu da preispitamo prethodni period opet, da vidimo gde smo pogrešili, da napravimo plan kako da odredjene situacije ispravimo i da nakon ponovnog uspostavljanja direktnog hoda donesemo odluke koje će ovoga puta biti ispravne.

Konjukcija sa Saturnom nam ukazuje da treba da preispitamo zapravo šta se sve dogadjalo tokom poslednje 2,5 godine, koje su lekcije naučene, šta smo propustili da savladamo. Na neki način data nam je prilika da kroz ovaj aspekt pokušamo da savladamo izazove po poslednji put koje nam je zadao Saturn tokom svog boravka u znaku Strelca. Dakle ovaj retrogradni hod Merkura biće izazovniji od uobičajnog samim tim što je Merkur  ovde u padu.

Merkur vlada preko našeg načina razmišljanja kao i načinu na koji komuniciramo. Možda ćete osetiti na momente kao da su vam misli isprekidane, nefokusirane. Usporenost u reakcijama naročito verbalnog karaktera. Više ćemo biti fokusirani na komunikaciju na unutrašnjem nivou, da sagledamo prošlost  i da je prihvatimo.  Bilo kakve misli ili pitanja vezana za prošlost dobiće novu priliku da se razjasne i reše.

Najbolje što možete da uradite tokom ovog tranzita je da date sebi pravo da usporite i da date sebi vremena da analizirate bez bilo kakvih donošenja odluka. Iskoristite period da pročistite svoje misli i odbacite nepoželjno.

Postoji mogućnost susreta sa ljudima iz prošlosti, koje davno niste čuli ili videli. Nekima će se desiti ponovni susreti sa bivšim ljubavima. I ovde se savetuje opreznost i pre svega preispitivanje zašto je do prekido došlo u prošlosti. Tu ćete najverovatnije naći odgovor da li je vredno ponovnog pokušaja.